Walory smakowe wina zapisane w genach

dodano: 28/08/2007 12:04 • komentarze: 0 • odsłony: 2504 • kategoria: Świat przyrody • dodał: Simon

Walory smakowe wina zapisane w genachWiniarze na całym świecie mogą już odkorkować swoje najlepsze roczniki - pisze "Rzeczpospolita". Mają dobry powód - naukowcom udało się zbadać cały genom winorośli. Pozwoli to połączyć walory smakowe najlepszych odmian z dużą odpornością na choroby.

Vitis vinifera, czyli winorośl właściwa sprawiła badaczom niespodziankę. Okazało się bowiem, że roślina ma dodatkowe kopie genów odpowiedzialnych za smak i zapach. A także geny decydujące o produkcji resweratrolu, przeciwutleniacza obecnego w skórkach winogron, któremu przypisuje się dobroczynne działanie na ludzki organizm. Winorośl jest pierwszą rośliną owocową, której genom udało się w całości rozszyfrować - przypomina "Rzeczpospolita".

Badaniem winnej latorośli zajęli się specjaliści z Francji i Włoch pracujący w ramach Publicznego Konsorcjum do Zbadania Genomu Winorośli. O sukcesie ekspertów donosi magazyn „Nature" - naukowcy przyznają, że wybrali winorośl ze względu na jej wyjątkową rolę w historii ludzkości, rozpoczynającą się jeszcze w neolicie. Odkrycie badaczy może mieć także swój wymiar ekonomiczny.

źródła: PAP / wp.pl / fot. AFP
Zobacz co sądzą o tym inni:
Aby mieć możliwość komentowania, musisz być zalogowany. Nie masz konta? Zarejestruj się!
nieznane.pl Bądź na bieżąco! Subskrybuj nasz kanał RSS.Statystyki This Page Is Valid XHTML 1.0 Transitional :: ©2007-2009 nieznane.pl ::